Wat is Fair Trade?

Fair Trade, vertaalt eerlijke handel, is een internationaal handelsmerk. Het is geen ontwikkelingshulp, maar ontwikkelingshandel. Fair Trade wilt graag de handelsmanier in de wereld veranderen, omdat boeren in Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en in Afrika geen eerlijke prijs krijgen voor de producten die ze maken. Fair Trade zorgt er dan voor dat de prijs in verhouding staat met de echte productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt.  Door Fair Trade krijgen deze boeren een beter inkomen en dit kan dan misschien leiden tot ontwikkeling.

Fair Trade organisaties werken samen met handelspartners die vrijwillig de keuze hebben gemaakt om zich actief in te zetten voor de ontwikkelingshandel. Dit kunnen allerlei soorten organisaties zijn.

Fair Trade koopt zelf geen producten, maar doet dit via exportorganisaties. Dit zorgt ervoor dat ze handelen op een eerlijke en goede manier.

Om er zeker van te zijn dat het eerlijk gaat heeft Fair Trade veel contact met hun handelspartners en komen ze een paar keer per jaar langs.

Fair Trade gaat niet alleen maar om het creëren van werkgelegenheid en inkomen. Er wordt bijvoorbeeld met de handelspartners gekeken waar het meeste hulp nodig is qua leef- en werkomstandigheden van de producenten. Ze beslissen waar hard aan gewerkt moet worden, dit kan bijvoorbeeld scholing zijn, maar ook een betere huisvesting. Verder wordt er ook gekeken naar de omstandigheden waarin de boeren moeten werken. Het moet allemaal veilig en gezond zijn. De producenten mogen niet te lange uren maken en er mag geen kinderarbeid plaatsvinden.  Verder moeten ze rekening houden met milieuvriendelijke processen.

Ook vertelt Fair Trade hoe de producenten hun producten kunnen verbeteren en aantrekkelijker kunnen maken voor de rijkere landen. Ze streven ook naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen in derdewereldlanden.

Fair Trade producten zijn meestal duurder dan andere producten. Dit komt omdat het hele proces meer geld kost.

In totaal importeert Fair Trade van ongeveer negentig boeren in dertig landen. 70% hiervan komt uit Azië. Afrika en Zuid-Amerika leveren hierbij 15%.

De levensmiddelen komt voor een groot deel uit Afrika en Zuid-Amerika.  

 

Fair Trade producten kan je kopen in Wereldwinkels, ook zijn er een paar Fair Trade producten in supermarkten zoals Albert Heijn en de Jumbo.

 

 

 

De geschiedenis van Fair Trade

Fair Trade begon met het verkopen van producten in kerken in de rijke Westerse landen, hiermee verzameleden ze geld in voor de armere landen. Veel mensen vonden dit een goed idee en zo werd er op 4 januari 1959 het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.) opgericht.

S.O.S. kreeg veel berichten van boeren in ontwikkelingslanden dat zij hun producten bijna niet verkochten in eigen omgeving. Men dacht dat het te maken had met de concurrentie tussen de grote westerse multinationals en de kleine boeren, dus er werd naar een nieuwe manier gevonden waardoor boeren hun producten gingen verkopen.

Het eerste Fair Trade product was een houten beeldje uit Haïti.

In 1969 werd de eerste wereldwinkel geopend in Breukelen (Nederland).  Mensen waren positief tegenover het idee van de wereldwinkels en dat was de reden waarom er steeds meer kwamen in West-Europa. De Fair Trade handel groeide wel, maar het was geen grootschalige handel. Er was maar een kleine groep mensen die deze Fair Trade producten kocht.

In 1974 opende S.O.S. hun eigen winkel in Nijmegen (Nederland). Dit kwam omdat S.O.S. in 1973 50.000 kg koffie importeerde vanuit Guatermale. Het verkoop van deze koffie was een enorm succes.

In 1987 werd deze koffie ook verkocht aan de overheid, aan bedrijven en aan andere instellingen.

Helaas was dit niet voldoende, daarom ging men verder zoeken naar een andere methode om Fair Trade producten toegankelijk te maken voor meer mensen.

Een jaar later, in 1988, werd het Max-Havelaar keurmerk opgericht. Onder andere S.O.S. heeft hieraan meegewerkt.

Op 15 november 1988 werd de eerste koffie met het Max Havelaar keurmerk aangeboden aan Prins Claus. Dit is één van de redenen waarom de koffie met het Max Havelaar keurmerk zo populair werden.

In 1990 kwamen er meer Fair Trade producten bij met meer levensmiddelen zoals thee, honing en chocola.

In 2006 word S.O.S. veranderd in Fair Trade Original. De verpakkingen en het logo wordt veranderd.

In Nederland zijn er nu veel organisaties die Fair Trade producten aanbieden.

 

 

Voor- en nadelen van Fair Trade?

Er zitten veel voordelen aan Fair Trade. De belangrijkste is dat veel arme boeren hun producten voor een redelijke prijs verkopen.  Deze boeren hebben een contract met een bedrijf waardoor hun bestaan als boer zekerder is.

Verder bestaat er ook het Fair Trade Premium, dit zorgt ervoor dat de producenten hun leefomstandigheden kunnen verbeteren. Ze krijgen hier dan extra geld voor. De producenten kunnen samen beslissen waarvoor ze dit gaan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld beter onderwijs zijn. Hierdoor kunnen de boeren iets zeggen over hun eigen toekomst.

Ook denken ze bij Fair Trade aan het milieu en aan de gelijke rechten voor mannen en vrouwen in derdewereldlanden.

Voor de Westerse landen is het handig, omdat je weet waar de producten vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt.

 

Naast een hele hoop voordelen zitten er natuurlijk ook een paar nadelen aan.

Fair Trade werkt met veel organisaties en stichtingen. Dit zorgt ervoor dat het geld via de organisaties en stichtingen aan de boeren gegeven moet worden. Wat hier zo vervelend aan is, is dat dat soms helemaal niet wordt gedaan, of er wordt maar een klein deel overgemaakt. Doordat dit gebeurt ontvangen de boeren hetzelfde bedrag wat ze normaal zouden ontvangen zonder Fair Trade, dus dan heeft er geen eerlijke handel plaatsgevonden.

Ook denken mensen vaak dat Fair Trade producten gezonder zijn dan normale producten, volgens een onderzoek denken mensen dat er minder calorieën in Fair Trade producten zitten, maar dat is niet zo. Verder kosten de Fair Trade producten meer geld dan normale producten, dus mensen kiezen er liever voor om geen Fair Trade producten te kopen.

 

https://www.dietcetera.nl/voedingsthemas/fairtrade

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerlijke_handel

http://www.scholieren.com/profielwerkstuk/76800

http://www.scholieren.com/werkstuk/35216

http://pofairtrade.weebly.com/voor--en-nadelen.html

 

 

Hoe is Fair Trade ontstaan?

In 1959 werd er een geldinzamelingsactie gehouden onder leiding van Enny Wolak (links) om melkpoeder te sturen naar ondervoede kinderen op Sicilië. Dit gebeurde in een katholieke kerk in Kerkrade, een plaatsje in het zuiden van Limburg. Het ligt in de buurt van de grens tussen Nederland en Duitsland.

Dit was zo een groot succes dat er een stichting werd opgericht genaamd: het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.) onder leiding van Paul Meijs.

 

(Afbeelding van de geldinzamelingsactie onderaan de pagina)


In 1967 wordt het eerste Fair Trade product geïmporteerd door S.O.S. Het is een beeldje dat is gemaakt in Haïti. 

(Afbeelding onderaan de pagina)

In 1969 werd de eerste wereldwinkel geopend in Breukelen, Nederland. Mensen waren positief over de wereldwinkels en dat was de reden waarom er steeds meer kwamen. Zo kwam er ook één op 5 april 1971 in Antwerpen, België.

Veel mensen waren wel positief over het idee van Fair Trade en wereldwinkels, maar veel mensen kochten de producten niet.

In 1973 bestelde Paul Meijs 50.000 kilo koffie van kleine koffieboeren in Guatemala. Dit was de eerste Fair Trade koffie in de wereld.  

S.O.S. werd steeds groter. Aan het einde van 1973 opende Prins Claus zelfs het nieuwe magazijn in Kerkrade, waar Fair Trade eigenlijk begon. Dertien jaar later, in 1986, zijn ze verhuisd naar Culemborg, waar ze nu nog steeds zitten.

In 1974 opende S.O.S. hun eigen winkel in Nijmegen, ook veranderde rond 1980 hun naam in S.O.S. Wereldhandel, omdat er veel buitenlandse Fair Trade organisaties waren die vielen onder S.O.S., maar deze zijn uiteindelijk ook zelfstandig geworden. 

 

 

In 1988 kwam er echt een doorbraak in het Fair Trade. Het eerste keurmerk kwam en dat heette Max Havelaar.

Het eerste product waar dit keurmerk op werd geplakt is koffie en die werd voor het eerst overhandigd op 15 november 1988 aan Prins Claus.

Het assortiment werd steeds breder. Eerst kwamen er producten bij zoals thee, honing en chocola, maar daarna ook kleren en voetballen.

In 1994 veranderde S.O.S. Wereldhandel hun naam opnieuw, dit keer werd het Fair Trade Organisatie, maar in 2006 veranderde ze het weer. Ze noemde het Fair Trade Original en zo heet het nu nog steeds.

 

 

http://anduin.kgv.nl/wiki/index.php/Steun_voor_Onderontwikkelde_Streken

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fair_Trade_Original

http://www.fairtrade.nl/ons-verhaal

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerlijke_handel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Havelaar_(keurmerk)

 

 

 

Komitee Steun Onderontwikkelde Streken.

Paul Meijs, rechts.

Enny Wolak, links.

 

Het eerste beeldje van Fair Trade.