De opkomst van slavernij

Slavernij nu

De opkomst van de slavernij

 

Om meer te weten over de opkomst van slavernij moet je eerst weten wat slavernij precies is. Op wikipedia staat het volgende: “Slavernij is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon.”

Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, brak er een nieuw tijdperk aan: het tijdperk van de slavernij. De Indianen, die op dat moment al in Amerika woonden, gedroegen zich vijandig. Ze werden door de goede wapens van de Europeanen naar het binnenland gedreven en Amerika werd gekoloniseerd.

De Europeanen namen land in bezit en stichtten er plantages waar ze suiker, tabak, katoen, cacao etc. verbouwden. Op de plantages moest wel gewerkt worden maar er waren niet genoeg arbeiders om die plantages te onderhouden. En de mensen die de plantage gesticht hadden gingen er niet zelf werken. Ze kwamen uit op een andere oplossing: ze gingen de indianen als slaven gebruiken. Al snel bleek dat de indianen hiervoor niet geschikt waren. De indianen waren vatbaar voor de ziektes die uit Europa waren meegenomen. Ook waren ze te zwak voor het werk of liepen ze weg. Veel indianen zijn dood gegaan aan de ziektes uit Europa of aan de mishandeling.

Hoe je slaaf werd gebeurde op verschillende manieren. Er waren veel mensen die naar Amerika wilden. Maar weinig mensen konden de overtocht van Europa naar Amerika zelf betalen. Daar was een oplossing voor, ze konden met iemand anders meereizen in ruil voor een aantal jaar arbeid.

Maar het merendeel aan slaven werd uit Afrika gehaald. De Portugezen waren de baas in West-Afrika. Ze vielen soms zomaar dorpjes binnen en ontvoerden mensen die ze later zouden verkopen als slaaf in Amerika. Soms kochten de Portugezen ook slaven van stamhoofdeigenaren. Er waren geregeld oorlogen tussen verschillende stammen. De krijsgevangenen van die oorlogen werden als slaven verkocht.

 

De gevangengenomen of gekochte slaven werden bijeen gedreven in de donkere kelders uit een fort. Ze moesten soms wel weken wachten totdat ze verkocht werden. De slaven werden als beesten behandeld. Als ze verkocht waren, werden ze gebrandmerkt. En wanneer er een boot van de WIC kwam werden de slaven verhandeld. De schipper keurde de slaven door in hun armen te knijpen en hun gebitten te controleren. De gezonde, grootste en gespierde mannen brachten het meeste geld op. Hele families werden uit elkaar gehaald.

De slaven werden per boot van de WIC1 van Afrika naar Suriname vervoerd. De slaven leefden gedurende de bootreis in onmenselijke omstandigheden. Ze werden op elkaar gestapeld, zodat ze zo veel mogelijk slaven in één keer zouden kunnen vervoeren. Er braken door het gebrek aan hygiëne veel ziektes uit die zich al snel verspreidden. Veel van de slaven overleefden de overtocht ook niet.

(Een afbeelding van de driehoekshandel vindt u onderaan de pagina)

Het stappenplan van het verhandelen van slaven was heette de ‘diehoekshandel’2  Vanuit Europa namen ze spullen mee, zoals kleding en ijzer, om te verhandelen in Afrika voor slaven. De slaven namen ze mee naar Amerika en in ruil voor de slaven kregen ze suiker en koffie etc. Deze namen ze weer mee naar Europa.

(Een afbeelding van de driehoekshandel vindt u onderaan de pagina)

Eenmaal aangekomen in Amerika moesten de slaven hard werken op de plantages en werden ze bij de geringste fout gestraft. De straffen waren voornamelijk zweepslagen maar als een slaaf weg was gelopen was het ook niet ongewoon om een lichaamsdeel, zoals een been, te amputeren.

De slavenhouders probeerden de slaven in toom te houden door strenge regels in te voeren en door streng te straffen bij overtreding. Ze probeerden hierdoor een opstand te voorkomen. Af en toe waren er wel kleine opstanden, maar deze waren snel te handhaven en de leiders daarvan werden gemarteld en/of vermoord.

 

 

 

http://project-slavernij.wikispaces.com/Ontstaan+slavernij.

http://www.scholieren.com/werkstuk/103

http://www.scholieren.com/werkstuk/26508

http://1213sophiatamarajillslavernij.wordpress.com/4-de-straffen/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij

 

 

 

 

 

 

 

Slavernij nu

Tegenwoordig is slavernij wereldwijd verboden door internationale verdragen. Toch is het nooit verdwenen. De mensen die op de plantages werken krijgen te weinig te verdienen om van te leven. Daarom moet het hele gezin werken om een klein beetje geld te verdienen om toch nog te kunnen leven.

 

Toen in de loop van de 19de eeuw overal ter wereld de slavernij werd afgeschaft, dachten de mensen dat de ellende voorbij zou zijn. Maar de ellende was niet voorbij. Miljoenen mensen — onder wie heel veel kinderen en heel veel vrouwen — worden ook nu nog iedere dag misbruikt als slaven.

 

Vormen van moderne slavernij

Gelukkig zijn de oude vormen van slavernij er niet meer maar er zijn andere, moderne gekomen. Enkele voorbeelden van de slavernij nu zijn:

- Dwang arbeid
- Gedwongen Prostitutie
- Huishoudelijke slavernij
- ‘ Bonded Labour ’
- Kindsoldaten

 

 Dwangarbeid:

 Dwangarbeid is verboden maar toch komt het nog veel voor. Vooral in Afrika en Zuid-Azië komt het nog veelvuldig voor.

 

Gedwongen prostitutie:

Bij gedwongen prostitutie wordt het slachtoffer fysiek en mentaal vernederd. Meestal gaat het om jonge kinderen of vrouwen. Vaak belanden zij in handen van criminelen die hen uitbuiten en bedriegen.

 

Huishoudelijke slavernij:

Veel kinderen en jongeren werken als huishoudelijke hulpen. Ze worden slecht behandeld en maken extreem lange werkdagen met weinig pauzes. Hierdoor kunnen ze niet naar school.

 

Bonded Labour:

Bonded Labour is een ander woord voor schuldslavernij. Het gebeurt vooral in arme gebieden waar mensen gedwongen worden om te lenen. Ze kunnen de leningen niet veroorloven en gaan om de leningen af te betalen, in dienst bij de schuldeiser. Daar krijgen ze maar weinig loon waardoor ze in de schuldslavernij blijven.

 

Kindsoldaten:

Kindsoldaten zijn heel erg gewild: ze zijn goedkoop, makkelijk te beïnvloeden, zeuren niet over hun salaris en ze lopen niet gauw weg. De kinderen worden van huis weggelokt met allerlei beloften, worden door hun familie verkocht of zelfs ontvoerd. Kinderen van allerlei leeftijden worden gebruikt, er zijn zelfs kinderen van een jaar of 7 die meevechten. De kinderen krijgen hierdoor een ernstig trauma en ernstige verwondingen.

(Een afbeelding van een kindsoldaat vindt u onderaan de pagina)

 

 

http://www.slavernijenjij.nl/slavernij-nu/

 http://nucnet.nl/blog-nuc-s4g-summerschool-van-cacao-tot-chocolade-armoede-oneerlijke-handel-kinderarbeid-en-moderne-slavernij

http://www.scholieren.com/spreekbeurt/27834 

http://www.slavenhaler.nl/frames-slavernij.html

 

Een afbeelding van een slavenschip. 

Je ziet dat de slaven zo veel mogelijk opgepropt liggen zodat er zo veel mogelijk mee kunnen.

De driehoekshandel.

Vanuit Europa worden er nijverheidsproducten vervoerd naar Afrika, daar worden deze verhandeld voor slaven welke naar Amerika gaan om te werken. In Amerika worden de slaven verhandeld en de koloniale waren zoals kaneel en specerijen worden weer naar Europa vervoerd.

Een kindsoldaat van een jaar of 10 met een geweer in zijn handen.

 

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Maak jouw eigen website met JouwWeb