Hoe wordt chocola gemaakt?

 

Chocola wordt gemaakt van cacaobonen. De cacaobonen worden geperst, waardoor er cacaopoeder en cacaoboter ontstaan. Van cacaoboter  en cacaopoeder worden verschillende producten gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld broodbeleg gemaakt van chocola, zoals hagelslag en pasta. Van melk met chocola wordt chocolademelk gemaakt. Chocola wordt ook wel gebruikt in en op koekjes. En zo zijn er nog veel meer producten waarbij chocola is gebruikt.

 

De cacaoboom

Aan een cacaoboom groeien cacaovruchten. Van die vruchten wordt onder andere chocola gemaakt. Een cacaoboom wordt meer dan vijftig jaar oud en ongeveer tien meter hoog. Een cacaoboom is dichtbegroeid, omdat cacaovruchten slecht groeien in de volle zon.  Rond het vierde jaar begint de boom voor het eerst te bloeien. Dan bloeit de cacaoboom het hele jaar door zolang als de boom leeft. Er hangen dan ook altijd cacaovruchten aan de boom. Per jaar groeien er maar dertig tot veertig cacaovruchten aan één cacaoboom. Cacaobomen worden bestoven door mieren, vliegende insecten en de wind. De cacaovruchten groeien over de hele boom, zowel aan de tak als op de stam. Het duurt ongeveer vijf jaar voordat een cacaoboom goede vruchten heeft.

(Afbeelding onderaan de pagina)

 

 

De cacaovrucht

Een cacaovrucht is een langwerpige vrucht. In elke vrucht zitten veertig tot vijftig bonen. Om bij deze bonen te komen moet je de vrucht openbreken. In de vrucht liggen de cacaobonen in slijmerige pulp. Van de bonen kun je cacaopoeder maken. Cacaopoeder is de basis van chocola. Door middel van bacteriën en schimmels rijpen de bonen in de vrucht. Dit groeiproces duurt vier tot acht maanden. Als de bonen nog groeien zijn de bonen paars en als de bonen rijp zijn worden ze bruin. Na het rijpen wordt door de bacteriën en schimmels een chocoladesmaak gevormd.

(Afbeelding onderaan de pagina)

 

 

 

Verschillende cacaosoorten

Er zijn drie soorten cacaovruchten: criollo, forastero en trinitario.  

(Afbeelding onderaan de pagina) 

                                                                                         

De Criollo: Deze cacaosoort is het beste van smaak, maar groeit langzaam. Deze vrucht is minder rond van vorm, heeft een zachtere schil en de cacaobonen liggen losser in het vruchtvlees, in vergelijking met de andere soorten.                                                                           

De Forastero: Dit is de populairste cacaosoort, omdat deze het snelst groeit. De meeste Forastero cacaobonen komen uit West-Afrikaanse landen, maar ook in Brazilië en Indonesië. Deze cacao wordt grotendeels gebruikt voor doorsnee chocola.                                           Forastero is makkelijk te verbouwen en de cacaobomen worden niet snel ziek.                                                                   

En de Trinitario: Dit is een kruising tussen de Criollo en de Forastero. De cacaosoort die het meeste verhandeld word is de Forastero. Het verschil die tussen de verschillende cacaosoorten zit is dat de ene soort bitterder smaakt dan de andere.

 

 

 

Het productieproces

Er vindt een lang proces plaats als je uit cacaopoeder chocola maakt.

Het productieproces:

  1. Eerst worden de cacaovruchten geplukt van een cacaoboom. Cacaobonen zijn niet allemaal tegelijk klaar, daarom duurt het oogstproces ook enkele maanden. De cacaovruchten worden opengebroken en de cacaobonen worden er uit gehaald. De vruchten worden opengebroken met messen en er daarna handmatig uitgehaald door de boeren. De bonen worden dan in kisten gelegd en met bananenbladeren bedekt. De bananenbladeren zorgen ervoor dat het laagje vruchtvlees een goede smaak krijgt. Dit laagje gaat nu beginnen et gisten. De bonen veranderen nu ook van kleur. Ze waren eerst wit en worden nu bruin. Dit proces heet het fermenteren van een cacaoboon. Nu kunnen de bonen worden verscheept naar landen die de bonen verwerken.
  2. Als de bonen in het verwerkingsland zijn aangekomen, zijn de bonen mooi gegist en klaar voor gebruik. Allereerst worden de bonen gezeefd totdat alle rotzooi er tussen uit is gehaald. Nu kunnen de bonen worden gedroogd.
  3. De gedroogde bonen kunnen nu worden gebrand. Dit gebeurt in speciale trommels bij een temperatuur van 130 tot 140 Co. Door het branden van de cacaobonen worden de micro-organismen die op de boon zitten gedood.
  4. Als de bonen zijn gebrand worden de doppen van een cacaoboon gehaald. De kern van de bonen worden dan vermalen tot een cacaomassa. De cacaomassa is een belangrijke grondstof voor chocola. De cacaomassa kan worden gescheiden in cacaopoeder en cacaoboter.
  5. Aan de cacaomassa wordt suiker en extra cacaoboter toegevoegd. Van deze cacaomassa kun je pure chocola maken. Bij melkchocolade wordt ook melkpoeder toegevoegd. Als je witte chocola wilt maken moet je er vanille en melkpoeder aan toe voegen. Als er van de cacaomassa een chocoladereep wordt gemaakt moeten er ook stoffen aan worden toegevoegd die er voor zorgen dat de reep niet korrelig en hard wordt.
  6. De massa wordt in een wals-installatie gestopt die er voor zorgt dat het mengsel nog vloeibaarder wordt.
  7. Dan wordt het mengsel in een concheermachine gestopt. In deze fase rollen granieten staven over de cacaomassa heen. Dit zorgt ervoor dat de massa een goed smaak en smeltpunt krijgt. Het smeltpunt van chocola is 32 Co. Dit is lager dan je lichaamstemperatuur en daarom smelt chocola dus op je tong. Tijdens dit proces wordt er elke keer cacaoboter aan het mengsel toegevoegd, net zolang tot de perfecte verhouding is gevonden. Dit proces duurt ongeveer twee dagen.
  8. In de gietmachine wordt de cacaomassa in vormen gegoten. De vormen worden op de dribbelbaan geschud, zodat alle lucht uit de massa is gehaald.
  9. Als laatste worden de vormen met de cacaomassa gekoeld, zodat de massa hard wordt. Als de massa hard is geworden kan de chocola uit de vormen worden gehaald en verpakt.                                                                           

 

(Walsmachine, afbeelding onderaan de pagina)

 

Klimaat

Cacaobomen groeien in landen met een tropisch klimaat. De bomen groeien bij een temperatuur tussen 20 en 35 Co en met een hoge luchtvochtigheid. Dit zijn vooral landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Indonesië en Ghana. Hoeveel cacaobomen er groeien en hoe goed die groeien hangt af van het weer. Het land mag vooral niet te droog zijn, maar er mag ook niet teveel neerslag vallen. Een cacaoboom kan niet goed groeien bij veel wind en er mag ook niet teveel zonlicht zijn, want daar kan de boom ook niet goed tegen. Daarom groeit een cacaoboom bijvoorbeeld onder een bananenboom.

 

Waar komen cacaobomen voor?

West-Afrika is de belangrijkste producent van cacaobonen. Ivoorkust en Ghana zijn de twee belangrijkste landen die daar aan hebben bijgedragen. Deze twee landen worden gevolgd door Nigeria en Kameroen. De cacao-productie is grotendeels bedoeld voor de buitenlandse export. De cacaobonen worden geproduceerd in kleine boerenbedrijven.

Ook zuidoost Azië is belangrijk voor de cacao-productie.  Indonesië is met 80% van de productie het grootste productieland in dat continent. Papoea-Nieuw-Guinea en Maleisië zijn in zuidoost Azië ook erg belangrijk voor de productie van cacaobonen. De cacaobonen worden hier geproduceerd in grote, geïndustrialiseerde bedrijven.

In Latijns-Amerika worden in landen als Brazilië, Ecuador erg belangrijk. En ook op de Cariben zijn er eilanden die cacao produceren: Dominicaanse Republiek, Haïti, Jamaica, Cuba, Trinidad en Tobago en Grenada.

Wereldwijd ligt de jaarproductie van cacaobonen op zo’n 3,5 miljoen ton. Hiervan bestaat 95% uit Forastero cacao.  Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacaobonen, gevold door Ivoorkust, Verenigde Staten en Duitsland.

 

 (Afbeelding producenten cacao onderaan)

 

 

 

 

 

 

 

Welk effect heeft chocola?

Chocola kan heel goed voor je zijn, maar er zitten ook wel wat slechte stoffen in. Chocola kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, omdat de theobromine de vaten verwijdt en de stof werkt bloeddruk verlagend. Maar er zitten ook giftige stoffen in chocola. Deze zijn niet bedreigend, omdat je lichaam in staat is om de giftige stoffen zonder problemen af te breken. Chocolade zorgt wel voor verergering van gaatjes in je gebit.

 

(De stof theobromine, afbeelding onderaan)

Het effect van chocola op de hersenen

In chocola zitten drie stoffen die effect hebben op de hersenen: theobromine, cafeïne, tryptofaan. Theobromine zit in cacaobonen en geeft chocola een bittere smaak. Theobromine wordt bij mensen ook als medicijn gebruikt om je vaten te verwijden. Deze stoffen werken verslavend en hebben effect op de hersenen. Anandamine zit bijvoorbeeld ook in cannabis. Maar deze stoffen komen in chocola in zulke kleine maten voor dat iemand kilo’s chocola moet hebben gegeten om dit effect te merken. 

 

Het effect van chocola op dieren

Als dieren theobromine binnen krijgen overleven zij dit niet vaak. Dit komt doordat dieren er langer over doen om theobromine af te breken. Theobromine verlamt bij dieren de hartspier. Theobromine kan bij dieren ook epileptische aanvallen, hartinfarcten en interne bloedingen veroorzaken.

 

Op deze afbeelding zie je de cacaovruchten aan de cacaoboom zitten.

De cacaovrucht.

Wanneer de cacaovrucht is opengemaakt, zie je de witte cacaobonen zitten.

De drie soorten cacaovruchten: criollo, forastero en trinitario

Een opengemaakte cacaoboon die al verkleurd is.

Walsmachine.

Producenten cacao.

De stof theobromine.